Tel: +90 322 459 3174 Fax: +90 322 459 3170 | Mail: info@ozlenkaya.com.tr

Özlen KAYA Danışmanlık

Organik Tarım Belgelendirmesi

Çevre,insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması ,doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ile sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim modeline iyi tarım denir.
Amaçlar;
Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması
Doğal kaynakların korunması
Tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik
Gıda güvenliğinin sağlanmasıdır
İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası GIDA,TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI tarafından yetkilendirilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından verilen bir sertifikadır. Belgelendirme kapsamı; İTU Yaş Meyve ve Sebze, Tarla Bitkileri,Kesme Çiçek ve Süs Bitkileri, Fide ve Fidancılık,Çay,Hayvancılık ve Su ürünleridir. Günümüzde pek çok perakendeci ürün tedarik ettiği üreticilerden ITU Belgesi talep etmeye başlamıştır.Yeni Hal yasasında da Organik Tarım ve İTU sertifikalı ürünlere imtiyazlar tanınmaktadır. İTU bir zorunluluk olmamakla beraber ,pazarlamada rekabet gücünü artıran ve avantaj sağlayan bir sistemdir. Diğer bir avantajı ise; ITU esaslarına göre üreticilerin cazip desteklerden yararlanabilmeleridir.

İyi Tarım Belgelendirmesi

Çevre,insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması ,doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ile sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim modeline iyi tarım denir.
Amaçlar;
Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması
Doğal kaynakların korunması
Tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik
Gıda güvenliğinin sağlanmasıdır
İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası GIDA,TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI tarafından yetkilendirilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından verilen bir sertifikadır. Belgelendirme kapsamı; İTU Yaş Meyve ve Sebze, Tarla Bitkileri,Kesme Çiçek ve Süs Bitkileri, Fide ve Fidancılık,Çay,Hayvancılık ve Su ürünleridir. Günümüzde pek çok perakendeci ürün tedarik ettiği üreticilerden ITU Belgesi talep etmeye başlamıştır.Yeni Hal yasasında da Organik Tarım ve İTU sertifikalı ürünlere imtiyazlar tanınmaktadır. İTU bir zorunluluk olmamakla beraber ,pazarlamada rekabet gücünü artıran ve avantaj sağlayan bir sistemdir.Diğer bir avantajı ise; ITU esaslarına göre üreticilerin cazip desteklerden yararlanabilmeleridir.

Global GAP

Hızla artan dünya nüfusu, değişen beslenme alışkanlıkları ve besin ihtiyaçları, ekolojik dengedeki olumsuz değişiklikler, yeni tarımsal teknikler ve tarım ürünlerinin işlenerek tüketime hazır hale getirilmesinde artarak çeşitlenen yöntemler, insan sağlığına zararsız gıdaların temininde bazı sorunları da birlikte getirmiştir. Bununla birlikte, özellikle son yıllarda tüketici bilincinin giderek artmasıyla gıda pazarında güvenli olduğu garanti edilebilen ürünler daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Gıda güvenliği, gıda maddelerindeki doğal olmayan bileşenlerin olmaması, zararsız veya kabul edilebilir seviyelerde bulunması ve gıda hijyeninin sağlanması anlamına geldiği gibi, gıdaların üretimi aşamasında işletmelerin çevre ile ilişkisi, toplum sağlığı ve refahı ile de doğrudan ilintilidir. Perakendeciler müşterilerine sundukları ürünün güvenli olduğunu ve sürdürülebilirlik prensibine bağlı kalınarak üretildiğini garanti etmek amacıyla bir araya gelerek GAP (Good Agricultural Practices - İyi Tarım Uygulamaları) kavramını ortaya sürmüşlerdir. 1997 yılında Avrupa Perakendeciler Ürün Çalışma Grubu (EUREP - Euro-Retailer Produce Working Group)'nun kar amacı gütmeyen bir girişimi olarak başlatılan EUREPGAP (yeni adıyla GLOBALGAP), EUREPGAP Teknik ve Standartlar Komitesi tarafından GAP'nin geliştirilen şartlarına göre tarladan sofraya tarımsal ürünlerin güvenliğini sağlama, gıda kalitesini yükseltme amacı gütmektedir.

Öncelikle yaş meyve ve sebzelerin Avrupa Birliği ülkelerine ihracatında bir ön şart halini alan GLOBALGAP belgesi, Avrupa Birliği (AB) perakendecilerinin tüketicisine sağladığı bir ürün izleme güvencesidir. Tüketici raftan aldığı herhangi bir gıdanın gıda hijyeni açısından güvenlik riski taşımadığı ve çevre ile dost uygulamalar yoluyla üretildiği konusunda taahhüt verilmesini istemektedir. AB'ye ihracat yapmak isteyen üretici ve/veya ihracatçı, ürününün bu taahhütleri yerine getirdiğini perakendeci aracılığı ile tüketiciye ispat etmek durumunda kalmaktadır. Bunun sonucu olarak ilgili taahhütlerin karşılandığını gösteren ve üçüncü taraf bağımsız kuruluşlarca verilen GLOBALGAP Belgesi kavramı ortaya çıkmıştır. GLOBALGAP Belgesi üretici ve/veya ihracatçının ürününü AB pazarına ulaştırmasında bir pasaport görevi görmektedir.

Ülkemizde hızla yerleşmeye başlayan bu anlayıştan ötürü bazı büyük perakendeciler, müşterilerine sundukları ürünlerin güvenilirliğinin bir kanıtı olarak üreticilerden/tedarikçilerinden GLOBALGAP belgeli ürün talep etmeye başlamışlardır.

GLOBALGAP standartları, tüketicinin talep ettiği asgari güvenlik şartlarını tanımlayan standartlardır. Tüketiciler, satın aldıkları gıdaların;

  • Mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal açıdan zararlı olmadığından,
  • Üretimleri esnasında çevreye ve doğal dengeye zarar verilmediğinden,
  • Yasal şartlara uygun olarak üretildiğinden ve
  • Üretimde görev alan kişilerin sağlık ve güvenliklerinin sağlanması için gerekli tüm tedbirlerin alındığından emin olmak istemektedirler.

Tarım sektöründe bir kalite sistemi olarak da değerlendirilen GLOBALGAP, tarladaki üretime odaklanan, entegre tarım prensiplerini benimseyen, gıda güvenliği ve kalite açısından HACCP ve ISO 9001; çevre yönetimi açısından ISO 14001 ve iş sağlığı ve güvenliği açısından OHSAS 18001 standartları ile de paralellik gösteren bir sistemdir. Bununla birlikte, Zararlılarla Entegre Mücadele (Integrated Pest Management) ve Entegre Ürün Yetiştiriciliği (Integrated Crop Management) yöntemlerinin izlenmesini öngörmektedir.
Sayfa Başına Git